Česká firma Pegas Nonwovens expanduje do Egypta

24.11.2012 Celý región

Praha 24. novembra (TASR) - Najväčšieho európskeho výrobcu netkaných textílií českej firmy Pegas Nonwovens akoby sa recesia vôbec netýkala. Aj keď polovica tržieb tejto spoločnosti pochádza zo západnej a strednej Európy. Buduje nové výrobné linky, zvyšuje produkciu aj predaj. Po 20 rokoch úspešného rastu sa juhomoravská firma dokonca odhodlala k expanzii do zahraničia, konštatuje na svojej internetovej stránke český denník E15.

Tento rok na jar začala firma budovať výrobnú linku v Egypte. Stala sa tak jedným z prvých zahraničných investorov, ktorí prišli do krajiny po skončení arabskej revolúcie.

"V Egypte síce prebehla revolúcia, ale aj potom sme vyhodnotili situáciu v krajine za priaznivú pre investíciu," tvrdí generálny riaditeľ spoločnosti František Řezáč.

V polovici budúceho roka sa tak v závode neďaleko Káhiry rozbehne linka na výrobu textílií. Odbyt má zaistený na niekoľko rokov dopredu vďaka zmluve so svetovým gigantom Procter & Gamble. Ten je tiež jedným z veľkých partnerov českej firmy a používa jej textílie do detských plienok.

"Predpokladáme, že v priebehu rokov 2015 až 2016 v Egypte pribudne ešte jedna linka," doplnil Řezáč.

Pegas Nonwovens vznikol v roku 1990. Hneď od začiatku sa orientoval na výrobu netkaných textílií. Tie sa používajú v hygienických a zdravotníckych potrebách, v poľnohospodárstve, stavebníctve či vo filtroch do áut. V priemere každé dva roky otváral Pegas novú výrobnú linku. Teraz má v Česku deväť liniek, ktoré dokážu vyrobiť 90.000 ton textílií za rok. Plánuje, že postaví desiatu, ktorá firme spolu s novým závodom v Egypte umožní do roku 2017 zdvojnásobiť produkciu.
 

Vyberte región